Blog

Zemin Boyası Nedir?

Zemin Boyası; tek komponentli, hava ile kürlenen, poliüretan reçine esaslı, solventli, sentetik epoksi rulo ile herkesin kolaylıkla uygulayarak zeminini renklendirebilmesini sağlayan bir üründür.

Zemin Boyası Çeşitleri

Zemin Boyasında çeşitler başlıca üretildiği reçineye göre ayrılmaktadır. Aşağıdaki maddelerde Zemin Boyama Sektöründeki alternatifleri bulabilirsiniz. Bunları seçerken zemini iyi analiz ederek doğru ürüne yönelmek gerekir.

  • Poliüretan Reçine Esaslı Zemin Boyası
  • Solventli Epoksi Boya
  • Solventsiz Self Levelling Epoksi Kaplama
  • Su Bazlı Akrilik Reçine Esaslı Kort Boyaları
  • Poliaspartik Reçine Esaslı Kaplamalar

Zemin Boyası Çeşitleri

Zemin Boyasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ürüne-sisteme karar vermenin yanı sıra, iyi bir zemin hazırlığı (beton silimi, eski kaplamanın sökümü ve astar seçimi) önerilmektedir.

  • Beton atılırken kullanılan yüzey sertleştirici vb. kür malzeme katkıları, zemin boyalarının ve astarların yüzeye aderansını zayıflattığı için beton silim makinalarıyla mekanik silim yapılmalıdır.
  • Eski boya gibi deforme olmuş kaplamalar yüzeyden kazınmalıdır. Çünkü yeni uygulayacağınız boya, eski zayıf kaplamaya tutunacaktır. Ham betona inip, yeni ürünü buraya uygulamak doğru olacaktır.
  • Dış mekanda kullanılacaksa UV dayanımı olan ürünler tercih edilmelidir. Dış mekanda epoksi boya üzerine UV den korumak için poliüretan koruyucu boya uygulanmalıdır.
  • Akrilik reçine esaslı, kort boyaları olarak satılan su bazlı ürünler, üzerinde su göllenen zeminlerde, su bazlı olmaları sebebiyle suda çözünerek yüzeyden ayrılmaları , üzerine basıldıkça yüzeyden parçalar halinde yırtılmalar ve ayrılmalar muhtemeldir. Ekonomik çözüm ve her yıl yeni boya uygulamayı göze alanlar için kort boyaları uygundur.
  • Boyama işleminden önce çatlaklar, V şeklinde kırılıp genişletilmedir. Daha sonra, araç yüküyle kolaylıkla çatlayan kırılan çimento esaslı tamir harçlarıyla değil, Dryfix Dfr 2000 Epoksi macunla onarılmalıdır.
  • Kullanıma açılma süresi, seçtiğiniz zemin boyasına göre değişmektedir. Örneğin; epoksi boya 7 günde trafiğe açılırken, poliüretan reçine esaslı Dryfix Traffic Paint, 2 saat sonra yaya trafiğine açılır ve su dayanımını kazanır.
Tavsiye İçerik : Yanmaz Boya Nedir?

Zemin Boyası Nerelerde Kullanılır?

Başlıca kullanım alanları; iş yeri zeminleri, depo, fabrika zeminleri, garaj-otoparklar, oyun ve spor sahaları, okul bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu çeşitlilik, zemin boyama sistemine olan ihtiyacın miktarsal çokluğunu da göstermektedir.

Özellikle depo ve fabrika zeminlerinde betondan gelen tozumayı engellemek, iş güvenliği gereklilikleri olan çizgi ve işaretlemeleri yapmak için tercih edilmektedir. Çalışan tesislerde solvent kokusu istenmediği için, çizgi ve işaretlemelerde, Solventsiz Dryfix Traffic Paint tercih edilmelidir.

Uygulandığı yüzey bakımından ise, beton başta olmak üzere, asfalt, ahşap, metal kaplamalı zeminlerde aynı ürünle boyanabilmektedir. Burda dikkat edilmesi gereken en önemli şey yine zemin hazırlığı ve zemine göre astar seçimidir. Örneğin ahşap ve metal yüzeyler zımparalanmadan boyanmamalıdır.

Zemin Boyası Kullanım Avantajları

  • Uygulandığı zemini kolay temizlenebilen hale getirdiği için, başta gıda işletmeleri olmak üzere birçok tesis, zeminini boyamayı tercih etmektedir. Alternatif bir kaplama olan seramik, fayansla kıyaslandığında zemin boyasında derz bulunmaması, kullanımını avantajlı kılmaktadır.
  • Fabrika ve depo zeminlerinde, işçilerin ve iş makinalarının hareket edeceği alanları belirlemekte boyalar kullanılarak iş güvenliği gereklilikleri yerine getirilmektedir.
  • Garaj-otopark zeminlerinde işaretlemeler ve farklı renkte çizgiler olmasaydı muhtemelen araç parklarında ciddi bir kargaşa olurdu.
  • Aynı şekilde yürüyüş ve bisiklet yollarındaki şerit vb renkli ayrımlar yayalarla bisikletlilerin alanlarını ayırarak olası kazaların önüne geçmektedir.
  • Oyun sahalarında kuralları yine zemindeki renkler, çizgiler belirlemektedir.

Zeminlere uygulanan boya ve kaplamalar, insan hayatını kolaylaştıran, konforu ve güvenliği artıran bir üründür.

Zemin Boyası Fiyatları 2023

Poliüretan zemin boyası fiyatları: 2500 tl – 3000 tl aralığındadır. M2 fiyatları: 50-60 tl/m2 gibi hesap yapılabilir. Alternatif bir sistem epoksi boya-kaplama fiyatları m2 de 200-250 tl/m2 dir. Bu fiyatlar, malzemelere aittir. İşçilik fiyatlarını da değerlendirmek gerekirse zemin boyasının işçiliği daha pratik olduğu için epoksi kaplamaya göre %50 daha ekonomik bir işçilik ödenmektedir.

Sektörde genellikle fiyatlar euro cinsinden verilmektedir. Burada belirtilen tl fiyatlar kura göre değişiklik göstermektedir.

Tavsiye İçerik : Fayans Boyası Nedir?

Sonuç

Uygulama kolaylığı sayesinde herkesin uygulayabileceği veya ustaya yaptıracaksa düşük işçiliği, kolay tedariği, renk seçenekleri, düşük malzeme bedeli gibi avantajlarıyla zemin boyası Dryfix Traffic Paint, alternatif boya ve kaplamalardan pozitif ayrışmaktadır.

Fiyat-fayda analizi yaptığınızda Zemin Boyası, Poliüretan reçine esaslı olması sebebiyle, akriliklere göre su ve aşınma direnci olarak, epoksilere göre de düşük fiyat, UV dayanımı olarak öne geçmektedir.

Kısa sürede kullanıma açabileceğiniz bir zemin boyama işlemi sayesinde, boyanan alanları kullanıma kapatmak zorunda kalmazsınız.Yaya trafiğinden, araç trafiğine, forklift, tır gibi yüklü tonajlı araç geçişine dayanıklı bir zemin boyası için Dryfix Traffic Paint’i tercih edin.

Whatsapp teknik destek hattıyla, uzman müşteri temsilcileriyle ve referanslarıyla https://www.dryfix.com.tr/magaza/traffic-paint üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.

İşletmenizin zemin boyası ihtiyacına teknik destek ve teklif almak için hemen arayın. Telefon: 0850 777 05 35

Sık Sorulan Sorular

Zemin boyası su geçirir mi?

M2 sarfiyatları boya gibi 45-50 m2 değilde, 20-25 m2 olarak uygulanırsa su geçirmezdir. Suya dayanıklı boya olarak, zemin boyası kullanılabilmektedir. Su geçirmez zemin boyası olarak Dryfix Traffic Paint ürününü tercih edebilirsiniz.

Beton zemin boyama nasıl yapılır?

Önce temizlik, ardından astar ve son olarak çift kat boya uygulanarak beton zeminleri kolayca boyayabilirsiniz.

1 kg zemin boyası kaç metrekare boyar?

Ortalama sarfiyatlar m2 de 300-400 gr dır. 1 kg ile 2,5-3 m2 zemini boyayabilirsiniz.

Beton boya tutar mı?

Boya öncesi silim, astarlama doğru şekilde yapılırsa, beton boya tutar. Uzun süre kullanım ve sağlamlık boya kadar, öncesindeki hazırlıkla da doğru orantılıdır.

DryFİX

Yılların tecrübesi ile harmanlanmış modernlik anlayışımız ve amatör ruhun ilk günkü heyecanıyla yapı sektöründe fark yaratmaya geldik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu