Blog

Fayans Boyası Nedir?

Çift komponentli  yapıda, fayans-seramik gibi zorlu yüzeyler için özel olarak formüle edilmiş, rulo fırça izi bırakmayan, sıcak ve soğuk su dayanımına sahip boyaya fayans boyası denir.

Dikkat çok önemli uyarı! Fayansa özel üretilen boyanın dışındaki hobi boyalarıyla ancak adı üstünde hobi boyamalarınızı yapabilirsiniz. Birkaç saat keyifli vakit geçirmek için hobi boyaları vb. isimlerle satılan her yere sürülen boyalarla Instagram hesabınızda renkli fotoğraflar paylaşabilir, eş dosttan bolca like alabilirsiniz.

Ama benim amacım bu değil, ben fayansımı boyayarak, evimde uzun süre kullanabileceğim bir yenileme yapmak istiyorum diyorsanız, o zaman Türkiye’de fayans boyasının mucidi, fayans boyası ismiyle ülkedeki ilk yerli ürün Dryfix Faience Paint’dir. Adıyla sanıyla gerçek fayans boyasıdır. Üstelik kokusuz ve kullanıcı dostu.

Fayans Boyası Kullanım Alanları

Kısaca özetleyecek olursak, fayans ve seramik kaplamanın olduğu her yerde fayans boyasını kullanabilirsiniz. Ancak yine de sıralamak gerekirse,

  • Banyo, wc seramiklerinin yenilenmesinde,
  • Mutfak dolap arası fayanslarında,
  • Mutfak ve Banyo tezgahlarında,
  • Balkon ve teras seramiklerinde,
  • İş yerlerinin fayans zeminlerinde

Fayans Boyası Kullanım Alanları

Fayans Boyası Çeşitleri

Fayans her boyayla boyanır gibi dursada, yüksek dayanım (su direnci ve aşınma dayanımı) istenen yerlerde kesinlikle, çift komponentli, kimyasal rekasiyonla kürlenen, profesyonel ürünler tercih edilmelidir. Bu tür boyalar piyasada genellikle solventli ürünler olarak bulunmaktaydı.Taki, Dryfix Faience Paint üretilene kadar.

  • Solventli ürünler kapalı alanlarda, amatör kullanıcılar tarafından ciddi bir uygulama zorluğu çıkarmaktadır. Kokusuz, EN 71-3 sertifikalı fayans boyaları varken çoğu kullanıcının bu boyaları yarı fiyatına daha tercih etmediğini gözlemlenmiştir.
  • Solventsiz olanlarıysa, epoksi reçine esaslıdır ve kürlenme süreçleri 24 saati bulduğu için dikey yüzeylerde akma yaptığı için uygulanamamaktadır.
  • Akrilik su bazlı hobi vb. boyalarına da değinmeden geçmeyelim. Her boya fayansın üstüne rulo, fırçayla sürülebilir. Ancak bu boyalarla, rulo fırça izi bırakmadan gerçek fayans görüntüsünü elde edemezsiniz. Boyadığınız yüzey çok belli olur ve bu da istenmeyen bir görüntüdür. Sıcak su dayanımları sıfırdır. İstediğiniz kadar (7 gün, 10 gün, 1 ay) bekleyin sıcak suya temas ettiğinde tüm boya fayansın yüzeyinden soyulur, kalkar.

Piyasadaki ilk ve tek, çift komponentli, kokusuz, fayans boyası; Dryfix’in ürettiği Faience Paint ürünüdür. Bu eşsiz ürün, sıra dışı bir performans sunmaktadır.

Su geçirmez fayans boyası, ihtiyacınızla ilgili Dryfix ürünleri EN 1504-2 standartına uygun, su geçirmez bir üründür. CE sertifikalıdır. EN 71-3 sertifikasına da sahip, tek yerli Fayans Boyası üreticisidir.

Tavsiye İçerik : Zemin Boyası Nedir?

Fayans Boyası Renk Çeşitleri

Fayans Boyası renk kartelasında yer alan 20 renk, kullanıcıların zevkine beğenisine sunulmuştur. Faience Paint renk kartelası olarak tüm görsel aramalarda bulabilirsiniz. Çoğunlukla kartelanın ilk 4 rengi tercih edilmektedir. Bu 4 renk; beyaz, açık gri, koyu gri ve siyahtır.

Çiçekli, renkli, eski tip seramiklerden sıkılanlar, banyolarında, mutfaklarında fayanslarını boyayarak sade ve şık görseller elde etmek istemektedirler. Bu durumda da en büyük yardımcıları rengiyle, dayanımıyla Dryfix ürünleri olmaktadır.

Fayans Boyama Nasıl Yapılır

Fayans boyanmadan önce, yüzey hazırlığı yapılarak boyaya hazırlanmalıdır. Fayans seramik yüzeylerde kaplı olan sır tabakası, Kaymaz Solüsyon Dryfix Anti Slip Solution ile matlaştırılarak, boya için tutunma gücü daha yüksek bir zemin hazırlanmalıdır. Bu işlemin muadili zımparalama ve silim makinasıyla aşındırmadır. Ancak elle kağıt zımpara yaparak seramikleri aşındırmak mümkün değildir.

Sürtünme sebebiyle çıplak elle zımparayı uzun süre tutamayacağınız için bu yöntem yerine, ortalama 45 dk. da seramikleri hem kaymaz, hemde mat hale getirebilen kaydırmazlık solüsyonunu önermekteyiz. Dikkat! Kaymaz solüsyon etkisini gösterdikten sonra, yüzeyden bol suyla durulanmalıdır.

Ön hazırlığı tamamlanan fayanslar ve derz aralarının tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra, çift komponentli fayans boyası karışımı hazırlanır ve epoksi rulo, moher rulo gibi yardımcılarla, katlar arası minumum 4 saat beklenerek uygulanmalıdır.

Fayans boyasını uyguladığınız yüzey, mutfak tezgahı veya yer zemin seramiğiyse, yani eğimin sıfır olduğu, suyun göllendiği, darbelerin sürtünmenin yoğun yaşandığı bir yüzeyse buralarda boyadan sonra, sıvı cam şeffaf kaplama olarak Dryfix Glassy 100 ürününü uygulamanız önerilmektedir. Bu kaplama boyayı koruyacak, olası darbeleri göğüsleyecek ve boyanın daha uzun ömürlü kalmasını sağlayacaktır.

Fayans Boyası Kullanım Alanları

Fayans Boyası Fiyatları 2022

1 kg: 495 tl, 2 kg: 990 tl dir. Fiyatlara kdv ve kargo ücretleri dahildir. Metrekare maliyetleriyse, yaklaşık 90-100 tl aralığındadır. Fayans fiyatları; 300 tl-1000 tl/m2 bandındadır. Durum böyle olunca, bu fiyat, en minimumdan dahi hesaplandığında, bir seramiğin yaklaşık 3 te 1 fiyatına denk gelmektedir.

Tabi seramikle karşılaştırırken işçilik fiyatlarını da değerlendirmek gerekir. Fayans-seramik işçiliği, nakliyesi, eskisinin sökümü hafriyatı vb. işlemlerle metrekarede 1000 tl leri bulmaktayken, fayans boyasının işçiliğini bir hafta sonunda kendiniz yapabilir, bu sayede hem keyifli vakit geçirip, hemde ekonomik bir dönüşüm sağlayabilirsiniz.

Tavsiye İçerik : Yanmaz Boya Nedir?

Sonuç

Kokusuz, solventsiz, çift komponentli, CE belgeli, EN 71-3 sertifikalı, Türkiye’deki tek ürün Dryfix Faience Paint fayans boyasıdır. Bu eşsiz ürünün, sayısız referansı ve çok sayıda memnun müşterileri bulunmaktadır.

Kaliteli ürünün yanı sıra, yine Türkiye’de eşine az rastlanır, ücretsiz canlı Whatsapp Teknik Destek Hattı (0850 777 05 35) bulunmaktadır. İyi ürün ve kaliteli hizmet Dryfix’de. Üstelik bulunduğun yerden hemen sipariş  verme kolaylığı. Fabrikadan direkt adresine ücretsiz kargoyla sevk.

Hemen sipariş vermek ve evindeki kaliteli bir fayans dönüşümü için https://www.dryfix.com.tr/magaza/faience-paint hemen tıkla!

Sık Sorulan Sorular

Fayans hangi boya ile boyanır?

Fayans için özel olarak üretilen, çift komponentli, solventsiz, kokusuz, hava kurumalı değil kimyasal reaksiyonla kürlenen, profesyonel boyalarla boyanır.

Fayans boya tutar mı?

Fayans için özel olarak üretilen fayans boyası direkt uygulanabilir. Kaymaz solüsyon ile matlaştırma yapılırsa, tutunma yapışma gücü artacaktır.

Fayans boyası kalıcı mı?

Sivri uçlu cisimlerle, kasti, lokal darbeler almadıktan sonra fayans boyaları uzun süre kalıcıdır. Zeminlerde ve tezgahlarda, boyadan sonra sıvı cam kullanarak uygulamanın ömrünü uzatabilirsiniz.

1 kg fayans boyası ne kadar yer boyar?

Metrekare sarfiyatı ortalama 200 gr dır. 1 kg fayans boyası, ortalama 5 m2 seramiği boyayabilir.

Banyo fayansları boyanır mı?

Banyo fayans boyama, zemin hazırlıklarını sırasıyla yaparak boyayabilirsiniz. Banyolarda nemli, silikonlu, yağ kir tabakalı fayanslara dikkat! Bunları bazen gözle görmek zor olabilir. Eğer böyle bir yüzey varsa bunun üzerine hiçbir boya tutunamayacaktır ve uyguladığınız boya delik delik açmalar yapacaktır. Bu gibi durumlarda, zımparayı sürterek, yüzeyi çok iyi aşındırarak, temizlik yapmanız önerilmektedir.

DryFİX

Yılların tecrübesi ile harmanlanmış modernlik anlayışımız ve amatör ruhun ilk günkü heyecanıyla yapı sektöründe fark yaratmaya geldik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu