Blog

Yanmaz Boya Nedir?

Yanmaz Boya, özel reçinesi ve katkıları sayesinde, yangın anında tahliyeye – kaçışa olanak sağlayan ve yangın anında yangına katkı sağlamayan yanmayan bir boyadır.

Yanmaz Boya Ne İşe Yarar?

Yangın anında en büyük sorun insanların yapılardan tahliyesinin hızlıca sağlanmasıdır. Yangının, insan yaşam alanlarına erişmeden insanların tahliyesi en önemli kriterdir. Yanmaz Boya, 30 dakika ile 120 dakika arasında koruma sağlayarak, yangının insan yaşam alanlarına ve kaçış güzergahına erişmeden insanların sağlıklı şekilde tahliyesi için zaman kazandırır. Yangın anında alevlerin geçişine bariyer oluşturmanın dışında kendisi de yanmayarak yangına kesinlikle katkı sağlamaz.

Yanmaz Boya Kullanım Alanları

Tüm yapılarda kullanılır. Yangın yönetmeliğine göre tüm yapılarda bulunması zorunlu olan yangın anında kaçış güzergahı başta olmak üzere, okul-yurt vb binalarda, veri merkezlerinde, trafo binalarında ve diğer yüksek yangın riski içeren veya yangına karşı hassas tasarlanması gereken binalarda kullanılır.

Özellikle taşıyıcı sistemi çelikten imal edilmiş binaların en zayıf tarafı çeliğin düşük yangın dayanımıdır. Bu binalarda tüm çelik elemanların yangın boyası ile kaplanması gerekmektedir.

Tavsiye İçerik : Zemin Boyası Nedir?

Yanmaz Boya Çeşitleri

Yanmaz Boya iki çeşittir. Birinci çeşit normal yanmaz boyadır. Alçı yüzeyler, beton yüzeyler gibi detaylarda kullanılır. Diğer çeşidi intümesan Yanmaz Boya dır. İntümesan özelliği sayesinde yangın anında şişerek baloncuklar oluşturur ve bu baloncuklar ile yangına karşı bariyer oluşturarak ısının yapı elemanına ulaşmasına veya diğer ortama geçerek orada yangın başlatmasını geciktirir.

Yanmaz Boya Çeşitleri

Yanmaz Boya Nasıl Uygulanır?

Yanmaz Boya, püskürtme boya makinaları ile fırça ile ve rulo ile uygulanabilir. Yüzey çelik ise öncesinde antikorozif epoksi astar uygulanmalıdır. Bu astarla, çelik yüzey hava ve nem geçişine kapanır. Yüzey beton, sıvalı yüzey veya alçı levha gibi bir yüzey ise öncesinde binder astar uygulanmalıdır.

Yanmaz Boya Kullanımı Avantajları

Yanmaz Boya, yangına karşı en önemli pasif koruyucu sistemlerden en önde gelenidir. Yangın anında hayat kaybının önlenmesi ve insanların tahliyesi için birinci derecede koruyucu önlem oluşturur.

Yanmaz Boyaya Yapı Onayları Nelerdir?

Yanmaz Boyalar ile ilgili hem ülkemizde hem de dünyada birçok test yapılmaktadır. Testleri iki ana gruba ayırabiliriz. Birinci gruptaki testler, direk laboratuvar ortamında yapılan ve uygulama detayını birebir simüle eden testlerdir. Örneğin bir alçı levhanın boyanması ve yangına maruz bırakılması ile ölçümlerin yapıldığı testler bu gruba girer.

Diğer test grubu ise yapının taşıyıcı sistemini dikkate alan testlerdir. Burada da çelik yapılar konu olur çünkü çeliğin betona karşı yangın dayanımı çok daha düşüktür. Bu Testler ve belgelemeler için 2 yöntem bulunmaktadır. Yöntemlerin birinde, taşıyıcı yapı elemanı 4 tarafından yangına maruz bırakılarak testler yapılır. Diğer yöntemde ise yapı elemanı 3 taraftan yangına maruz bırakılarak testler yapılır.

Avrupada kullanılan BS476 ve ASTM E 119 testleri bu yönteme girmektedir. 3 tarafın yangına maruz bırakıldığı testlerin ana dayanağı ise, yapılarda her zaman içeriden yada dışarıdan bir kaplama olacağı düşüncesidir. Hiçbir yapı sadece taşıyıcı sistem olarak bırakılmaz. Mutlaka en az bir tarafından bir başka yapı elemanı ile kaplanır. Bu yapı elemanının da kendi içinde bir yangın dayanımı vardır. Örneğin alçı levha, beton prekast elemanlar, tuğla duvarlar vb.

Mühendislik mesleğinin en temel çalışma mantığı optimumu yakalamaktır. Yani her yapıya 120 dakika 800 derece yangın dayanımına göre izolasyon yapabilirsiniz ama bunun ciddi maliyetli olacağı bilinen bir gerçektir. Bunun yerine hesaplamalar yapılarak her alana ihtiyacı ölçüsünde yangın dayanımı oluşturmak ise bir Mühendislik çalışmasıdır ve ekonomi ile kesin çözümü içeren yani riskleri minimuma düşüren en ekonomik yöntemi belirleyen çözümleri oluşturur.

Bu açılardan test metotları değerlendirildiğinde aşikardır ki 4 tarafın yangına maruz bırakılması durumunda ihtiyaç duyulan kalınlıklar çok daha fazla olmaktadır. Ancak Avrupa ve ABD deki Mühendislik çalışmaları bu testlerin hayatın normal akışına uygun olarak 3 taraftan yapılmasının yeterli olacağını görmüştür. ASTM-E 119 ve BS 476 testleri bu amaçla dizayn edilmiş testlerdir ve belgelemelerini buna göre yaparlar.

Testlerin tamamının hangi şartlar altında yapıldığı, testi yapan laboratuvar akreditesinin incelenmesi ve teste ait belgelerin güncelliğinin incelenmesi ne önemli konulardır.

Tavsiye İçerik : Fayans Boyası Nedir?

Yanmaz Boya Fiyatları 2022

Yanmaz Boyası fiyatları yapının durumuna ve o yapıda istenen maximum sıcaklık derecesi ile koruma süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak yaklaşık bir değer verilmesi gerekir ise 500 derecelerde 120 dakika dayanımı sağlamak için m2 de 0,7-0,8 mm kalınlık oluşturmak ve bunun için de intümesan olmayan Yangın Boyasında 90-100 TL/m2 ve İntümesan Yangın Boyasında 180-200 TL/m2 arasında maliyet oluşmaktadır İşçilik fiyatlarını da değerlendirmek gerekirse Yangın Boyası, uygulama açısından son derece kolay ve normal boyalardan farklı olmayan uygulaması sayesinde normal boya işçiliği ile aynı maliyetler hesaplanabilir.

Sektörde genellikle fiyatlar euro cinsinden verilmektedir. Ancak Dryfix No Fire Paint ürünleri TL fiyatlanmaktadır.

Sonuç

Uygulama kolaylığı sayesinde herkesin uygulayabileceği veya ustaya yaptırılacaksa düşük işçiliği, kolay tedariği, renk seçenekleri, gibi avantajlarıyla Yanmaz Boya , Dryfix No Fire Paint, pasif yangın güvenliğinde en ekonomik çözüm olmaktadır.

Yanmaz Boya; Dryfix No Fire Paint, Çelik yüzeylerde ASTM-E119 , alçı levha kaplı yüzeylerde EN 13501-1 ve TSE de yapılmış TS IEC 60331-21 Yangın Dayanım Testleriyle belgelenmiş bir Yanmaz Boya dır.

Fiyat-fayda analizi yaptığınızda Yanmaz Boya, ciddi yangın dayanımı ile tahliye anında gerekli süreyi kazandırarak yaşamsal bir görev yapar.

Kuruduğu andan itibaren çalışmaya başlayan Yanmaz Boyalar, hızlı çözüm sunar. Tüm Yapı çeşitlerinde detayın tipine göre intümesan veya normal olan tiplerinden birisi tercih edilir ve kullanılır. Yangına karşı önlem için Dryfix No Fire Paint kullanabilirsiniz.

Whatsapp teknik destek hattıyla, uzman müşteri temsilcileriyle ve referanslarıyla https://www.dryfix.com.tr/magaza/dryfix-no-fire-paint üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.

Binalarınızın yangın güvenliği ve Yanmaz Boya teklifi almak için hemen arayın 0850 777 05 35

Sık Sorulan Sorular

Isıya dayanıklı boya nedir?

Isıya dayanıklı boya iki şekilde ele alınabilir. İlki, 600 derece ısıya dayanıklı, Silikon reçine esaslı soba, egzoz, kazan gibi sürekli ısıya maruz kalan metal yüzeylerin boyanması için kullanılır. İkincisiyse, pasif yangın koruyucu sistemlerin bir üyesi olan yanmaz boyalardır. Dryfix No Fire Paint yangına karşı 120 dk dayanım sağlayan özel, fonksiyonel bir boyadır.

Isıya dayanıklı boya nasıl yapılır?

Yanmaz Boya, özel reçine ve yangına karşı dayanımlı özel katkıları sayesinde yanmaz bir boya olarak formülüze edilir ve üretilir. İntümesan olan tiplerinde ise intümesan özelliği sağlayan özel bir katkı sayesinde yangın anında şişerek baloncuklar oluşturması sağlanır.

DryFİX

Yılların tecrübesi ile harmanlanmış modernlik anlayışımız ve amatör ruhun ilk günkü heyecanıyla yapı sektöründe fark yaratmaya geldik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu